We hebben er vertrouwen in dat we na jaren ‘gedoe’ weer als gezin met elkaar kunnen genieten. Een klinische behandeling in een jeugdkliniek en aansluitend het verblijf in het safehouse Leven in je Leven heeft hiervoor gezorgd.

 

Vorig jaar kwamen we in aanraking met de kliniek Yes We Can. Hiervoor waren we al jarenlang bezig met gesprekken in de reguliere hulpverlening. Onze dochter kwam echter niet uit haar negatieve spiraal. Dankzij een vriendin kwamen we in aanraking met Yes We Can. Het begin van de verandering binnen ons gezin.

 

Bij Yes We Can heeft onze dochter een klinische behandeling ondergaan van 10 weken lang. Onze verwachting was dat zij na deze weken weer thuis zou komen wonen en dat we gezamenlijk een nieuwe start konden maken. Twee weken voor haar terugkeer werden we gebeld door haar behandelaar en werd er verteld dat het beter voor onze dochter zou zijn om vanuit de kliniek naar een safe-house te gaan. Een onverwachte wending voor ons. Eerlijk gezegd wisten wij niet eens wat een safe-house precies inhoudt.  Veel tijd om na te denken was er niet. Onze dochter was nog niet stabiel genoeg en er was individuele begeleiding nodig om verder te werken aan haar zelfvertrouwen, verder te werken aan haar herstel van verslaving.

 

Zo kwamen we in contact met Verder in je Leven. Een eerste telefoongesprek met Hester volgde. Ze stelde me meteen al gerust. Er werd goed uitgelegd wat een safe house precies is. Een groot voordeel van Verder in je Leven is dat het kleinschalig is en dat er alleen vrouwelijke bewoners zijn. Tijdens het telefoongesprek voelde ik mij onrust al wegvloeien. Ook ik moest nog verder leren loslaten om mijn dochter te laten groeien. En zij wilde deze volgende stap graag zetten dus wilden wij hier ook graag aan meewerken.

 

Vanuit de kliniek brachten we haar direct door naar het safe house. Moeilijk hoor, het liefst nam ik haar mee naar huis. Ik wist ook niet wat ik kon verwachten. Er was alleen nog maar telefonisch contact geweest. Zodra je echter een stap over de drempel zet, voel je dat het een fijne (woon)-omgeving is. Je voelt je direct welkom en er wordt ook alles aan gedaan om je op je gemak te stellen: onze dochter, maar zeker ook wij als ouders. Na een intake en het vertellen van de huisregels konden we kennismaken met de overige bewoners en het inrichten van de slaapkamer. Dan opnieuw afscheid nemen: natuurlijk tranen maar wel met de overtuiging dat onze dochter hier op haar plek zit. De eerste weken moest ze ook nog de weekenden in het safe house verblijven. Maar wij waren altijd welkom en bij vragen konden we altijd terecht bij Hester of een van de andere teamleden. Er werd een ondersteuningsplan opgesteld en we kregen ook regelmatig een update hoe het ging. Andersom konden wij ook onze vragen en zorgen neerleggen. Dit werd altijd meteen opgepakt. De dagelijkse zorg ligt echt in handen bij Verder in je Leven. Dit geeft je als ouders rust en er kan zo beter gewerkt worden aan het herstellen van de relatie met je dochter. Het duurde even voordat onze dochter de begeleiding en ondersteuning naar een zelfstandig leven accepteerde.

 

Na de ontvangst van een gele kaart, een ernstige waarschuwing, besefte ze dat de knop om moest. Ze ging luisteren naar de adviezen en het zelfvertrouwen van haar begon te groeien. Langzamerhand kregen wij een dochter te zien waarmee we weer konden lachen en plezier maken. Er waren geen ruzies en discussies meer: we konden communiceren met elkaar. Ook de band met haar broer en zus werd beter. Ik zag ons gezin weer terugkomen. Maar ook op ander gebied heeft onze dochter veel geleerd: hoe ga ik om met geld, hoe eet ik gezond, hoe ziet mijn dagbesteding eruit, hoe bouw ik nieuwe gezonde contacten op. Uiteindelijk heeft onze dochter precies een jaar in het safe house gewoond. Sinds een week is zij weer thuis komen wonen en vanaf volgende week gaat ze weer naar school. Enorm spannend maar het is fijn om te weten dat we altijd contact kunnen opnemen met Verder in je Leven.

 

Onze dochter is enorm gegroeid het afgelopen jaar. Het is een jong volwassen vrouw geworden. Op haar afscheid zei ze: ‘Ik ben weer van mezelf gaan houden!’. Een mooier cadeau bestaat er niet. We zijn dan ook enorm blij en dankbaar dat door de liefdevolle inzet van Hester en haar team wij weer een nieuw leven met onze dochter hebben. Hester is een bijzondere vrouw, ze is enorm betrokken bij haar meiden en laat ze ook niet los. Niets is haar te gek en ze stelt alles in het werk om haar meiden verder in het leven te brengen. En de meiden hebben onderling ook een bijzondere band: ze stimuleren en coachen elkaar. Mooi om te zien! Ook wij gaan jullie missen.

 

Een nieuw, ander leven is voor iedereen mogelijk. Pak je kans en ga ervoor, samen met Verder in je Leven.